torstai 24. toukokuuta 2012

Kurssin antia

Kurssi jatkui perjantai-iltana. Harjoiteltiin purjeiden noston ja laskun lisäksi vendan ja jiipin tekemistä. Sade oli lakannut ja ilma näytti muutenkin parantumisen merkkejä. Tuulta oli nyt tosin puuskissa 12-14ms. Todettiin Opettajan johdolla että pyöritään ilta siinä kotisataman lähettyvillä ja lähdetään matkaan vasta lauantaiaamuna. Ison purjeen nostaminen lähemmäs 40 jalkaa pitkässä veneessä vaatii jo hieman ruista ranteeseen, mutta hyvät itseskuuttaavat vinssit auttavat kummasti. Käännöksiä varten käytiin läpi windexin käyttöä, helpottaa mukavasti navigointia. Täytyy ehkä omaankin veneeseen sellainen hommata kun siirron yhteydessä pääsi katoamaan turhan innokkaan siivouksen yhteydessä. No, menee aloittelijan mokien piikkiin..
Vastatuulikäännöstä eli vendaa harjoiteltiin ensin, iso keskelle kiinni, tuulen puolen reiviköysi valmiiksi jalustimelle, kääntö ja heti kun genua löystyy päästetään alapuolen reiviköysi vapaaksi. Samalla varotaan jättämästä sormia väliin, ja naru myös nilkan ympäriltä pois. Jalustetaan genua suunnan mukaan sopivan kireälle. Jiippi eli myötätuuilikäännös oli ainakin omasta mielestäni vendaa helpompi, lähinnä sen takia että käännöksessä naru ei lähde ihan niin vauhdilla vaan menoa kannattaa hieman toppuutella ettei genua pääse kiertymään itsensä ympärillle. Jiipissä tsekataan että, keskitalja vedetään niin keskelle kuin helposti saa ja jätetään auki, tuulenpuolen jalustus, alapuoliseen valmiiksi, kääntö jolloin alapuolelta ns. syötetään iso vapaaksi, jalustetaan sopivasti ja iso päästetään melkein vantteihin kiinni ja lukitus.
Ohjaus oli helppoa, tosin painava vene liukuu aika helposti joten vedin molemmat harjoitus rantautumiset pitkäksi...aiheuttaa pinentä painetta oman veneen hallintaan. Lisäksi pakittaminen osoittautui oletettua hankalammaksi.
Yö meni suhteellisen hyvin ottaen huomioon täysin uudet olosuhteet. Ulkoilma sekä iltamyssy sataman ravintolassa saattoivat tietysti edesauttaa asiaa. Lauantaina ja sunnuntaina ilmat sitten hellivätkin ensikertalaisia. Lämmintä +15 ja ehkä kevään hienoimmat ilmat, lämpöennätykset paukkuivat ympäri maata. Tuulta olisi saanut olla jopa hieman enemmän mutta en valita. Rauhallinen tuuli aiheutti rauhallisen opiskelutahdinkin. Saavuimme vierasvenesatamaan viiden jälkeen, vähän myöhemmin emme olisi enää laituriin mahtuneetkaan. Veneiden kokoluokka yllätti, jäätiin harjoitusveneellä keskiluokkaan. Suomella menee hyvin! Matkalla harjoiteltiin navigointia, väistämissääntöjä, merimerkkejä ja keskusteltiin monista muistakin veneilyyn liittyvistä asioista. Saatiin kurssista juuri se anti mitä lähdettiin hakemaankin, kynnys omalla veneellä purjehtimaan lähdöstä pieneni dekadilla, suosittelen. Ai niin, päällikkökurssi tulee lähitulevaisuudessa aiheelliseksi, se on suht varmaa. Muitakin kikkoja kurssilta jäi mutta jääköön ne seuraavaan kertaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti