sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Valmistelua

Viikonloppureissu tehty ja vene on nyt valmiina "kotiinkuljetukseen". Aloitettiin lauantaiaamuna moottorin koekäynnistyksellä ja kolmannella yrityksellä vanha Volvo Penta jyrähtikin käyntiin. Käyntiääni oli mukavan rauhallinen. Pelkäsin, että kone pitää jonkin sortin maailmanlopun meteliä! Käytettiin konetta viiden ämpärillisen verran ja sen jälkeen vaihdettiin öljyt. Öljynsuodatin jätettiin vaihtamatta, koska viime kesänä konetta ei juuri ollut käytetty. Sakkakuppi tyhjennettiin samalla ja katsottiin vanhan omistajan kanssa kuinka ilmaus tapahtuu käytännössä. Oli mukava saada koneeseen pieni perehdytys. Viikon päästä pitäisikin sitten ihan itse ratkoa ongelmatilanteet. Peräöljyt tarkastettiin samalla ja lisäiltiin puuttuva määrä(syksyllä vaihtoon). Selviteltiin kuinka koneen mielenkiintoinen viritys "glykolimarinointi" toimii, ja mitä pitäisi tehdä jos jäähdytyksen muuttaa oikeaoppiseksi makeavesijäähdytykseksi. Kyseinen marinointi tapahtuu niin, että koneessa kiertävä glykoli jäähdytetään merestä/järvestä otettavan veden avulla. Vaikuttaakohan muuten koneen lämpötilaan se, että järvivesi on usein lämpimämpää kuin merivesi?

Seuraavaksi oli vuorossa masto. Viritettiin vantit jo nyt paikoilleen? Viikon päästä voidaan veneen järveen noston yhteydessä nostaa myös masto helposti paikoilleen. Tarvii varata vulkanoituvaa teippiä, jotta saa teipattua saalingit paikoilleen. Tällä välin vaimo oli alkanut siivoamaan pentteriä ja 'salonkia'. Se ei ole pieni urakka, jokainen kaappi täynnä tavaraa. Ulkolaitojen vahaus vielä ja ensimmäinen päivä oli pulkassa.

Sunnuntaille olin suunnitellut sitlooran puhdistuksen, vahauksen ja tiikkien käsittelyn. Lisäksi pohjaan oli tarkoitus maalata kerros antifoulingia ja jatkaa sisäsiivousta. Vahaus jäi hieman kesken vahan loputtua, mutta onneksi tuo ei ole kuin pieni kosmeettinen haitta. Tiikeistä tuli hienot, pesun ja öljyämisen jälkeen. Käytettiin Internationalin Teak restoreria ja Teak Oilia. Ilma näytti väliin jo vesisateen merkkejä mutta onneksi sade lykkääntyi iltapuoleen ja saatiin pohjaan kerros sinistä antifoulingia. Edellistä kerrosta ei tosin ehditty hioa joten nähtäväksi jää kuinka hyvin tuo maalikerros pysyy. Ai niin, saatiin veneelle myös runkotarkastus tehtyä, kiitos ystävällisen venekerholaisen joka muistutti meitä asiasta ja tarjoutui tuon homman tekemään. Viiden vuoden välein ja jokaisen omistajanvaihdoksen yhteydessähän tuo on tehtävä.

Paljon tuli tänä viikonloppuna oppia ja matkahan onkin vasta alussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti